GYODER Zirvesi’nde “metrekare” tartışıldı |Türkiye’nin gayrimenkul platformu GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen ve sektörün en önemli organizasyonu olarak nitelendirilen Gayrimenkul Zirvesi’nin 15.’si, sektör liderleri ve kanaat önderlerini bir araya getirdi. “İşimiz Metrekare” teması ile düzenlenen zirvede, sektöre ilişkin güncel ve önemli konular masaya yatırıldı.
TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİF SEKTÖRÜ GAYRİMENKUL…
Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün lokomotif sektör olduğunu vurgulayarak, sektörün stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Sektörün sorunlarına da değinen Torun, kentsel dönüşüm stratejisinin geniş kapsamlı bir imar reformu ile planlanması gerektiğinin önemine dikkat çekti.
KONUSUNDA UZMAN YABANCI KONUŞMACILAR KATILDI…
Konusunda uzman yabancı konuşmacılara ev sahipliği yapan zirvede önemli konu başlıkları tartışıldı. AMSTAR Türkiye Kıdemli Başkan Yardımcısı Zafer Baysal’ın yönettiği panelde yabancı yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkul sektörüne bakışı, “Yabancı Yatırımcılar Gözüyle Türkiye’de Gayrimenkul Sektörü” başlıklı oturumda tartışıldı. PricewaterhouseCoopers Şirket Ortağı Ersun Bayraktaroğlu ve Soyak Holding CEO’su Dr. Emre Çamlıbel’in katıldığı oturumda ise gayrimenkul yatırım fonu, “Gayrimenkul İçin Yeni Bir Enstrüman: Gayrimenkul Yatırım Fonu” başlıklı panelde tartışıldı.
YENİ KUŞAĞIN BEKLENTİLERİ VE DÜNYADAKİ TRENDLER…
FYP Proje Geliştirme Kurucusu Anthony Phillipson’un yönettiği “Metrekare ve Yeni Jenerasyon İlişkisi” başlıklı oturumda, yeni kuşağın beklentileri ve dünyadaki trendleri ele alındı. Eva ve Epos’un katkılarıyla hazırlanan “Rakamlar Bize Ne Söylüyor?” sunumunda sektör rakamlarla tartışılırken, JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş’ın yönettiği “Metrekarenin Evrimi ve Yönetimi” oturumunda ise proje planlama aşaması ve gayrimenkulün tüketiciye teslimine kadar olan süreç irdelendi.
İNŞAAT SEKTÖRÜNE DESTEK DEVAM EDECEK…
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, hükümet olarak inşaat sektörünü desteklemeye ve sorunları beraber çözmek için çaba göstermeye devam edeceklerini söyledi. Ceylan, sözlerine şöyle devam etti: “Son 14 senede gösterdiğimiz atılımı sürdürerek, ekonomiye katkılarımızı sürdüreceğiz. Gayrimenkul sektörü, bizim için vazgeçilemeyecek bir sektördür. Kentsel dönüşümün tüm hızıyla devam ettiği bir ortamda imarla ilgili düzenlemeleri de hızlıca meclisten geçireceğiz.”
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE GENİŞ KAPSAMLI BİR İMAR REFORMU ŞART…
GYODER Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün ekonomi için stratejik bir sektör olduğunun altını çizerken, sektörün yaşadığı sorunlara da dikkat çekti. Kentsel dönüşüm stratejisinin geniş kapsamlı bir imar reformu ile planlanması gerektiğini söyleyen Torun, sözlerine şöyle devam etti: “Çok önemli bir kısmı deprem kuşağında olan ve yapı stokunun yüzde 75’i deprem riski taşıyan bir ülke olarak, kentsel dönüşüm stratejisinin geniş kapsamlı bir imar reformu ile planlanması gerekiyor. Şehirlerimizi geleceğiniz talep ve ihtiyaçlara göre planlamalı, geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz.” Sektörün yapısal sorunlarının çözülmesi için hükümete de çağrıda bulunan Başkan Torun, imar yasasının bir an önce çıkması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “İmar yasasıyla birlikte sektörün üzerindeki yüzde 14’e kadar varan vergi ve harç yükü hafifletilmeli. Bunun yanında sektörde haksız uygulamalara sebebiyet veren KDV uygulamaları da çözümlenmeli.”
TÜRKİYE’DE KONUT BALONUNDAN SÖZ EDİLEMEZ…
“Dünya ve Türkiye Ekonomisi” başlıklı oturumda konuşan Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin ise, Türkiye’de bir konut balonundan söz edilemeyeceğinden bahsetti. Türkiye’nin G-20 ülkeleri arasında büyük projeleri hayata geçiren ender ülkelerden biri olduğuna değinen Alkin, bankalarda Türk Lirası mevduatının artmasının konut dâhil birçok alanda finansman olanaklarını artıracağını ve çeşitlendireceğini söyledi.
YABANCILARIN GÖZÜYLE TÜRKİYE’DE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ…
“Yabancı Yatırımcılar Gözüyle Türkiye’de Gayrimenkul Sektörü” panelinde, Türkiye’ye hâlihazırda milyar dolarlar mertebesinde yatırımları olan ve yeni yatırımlar yapmayı planlayan uluslararası gayrimenkul yatırımcıları ve fonları, Singapur Ülke Varlık Fonu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi toplamda trilyon doları aşan gayrimenkul varlıklarını tüm dünya genelinde yüzlerce ülkede yöneten uluslararası kurumsal yatırımcılar bir araya geldi. Oturumda yatırımcıların Türkiye’deki mevcut yatırımlarından memnuniyet ve sıkıntı duydukları noktalar, yatırım yapmaya devam etmek için Türkiye’den beklentileri, yatırım yaptıkları diğer ülkeler ile kıyasladıklarında geliştirilmesi gereken yönler, mevzuat değişikliği önerileri, Türkiye’nin yatırım ikliminin geliştirilmesi için tavsiyeler ve revizyon önerileri tartışıldı.
GAYRİMENKUL YATIRIM FONU KURULMASI GEREKLİ…
“Gayrimenkul İçin Yeni Bir Enstrüman: Gayrimenkul Yatırım Fonu” panelinde ise, yüzde 20’lik vergi istisnalarının GYO’larda olduğu gibi GYF’lerde de var olduğu vurgulandı. Gayrimenkul sektörünün ihtiyaç duyduğu sermaye oluşumunu gerçekleştirmek için gayrimenkul yatırım fonunun kurulmasının şart olduğu söylenirken, Maliye’nin ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun bu konudaki düzenlemeyi biraz daha geniş çerçevede yapması gerektiğine değinildi.
METREKARE VE YENİ JENERASYON…
“Metrekare ve Yeni Jenerasyon İlişkisi” panelinde, yeni kuşağın beklentileri ve dünyadaki trendler tartışıldı. Yeni trendlerden “Servis Ofis” ve onun getirdiği değişim tanımlanırken, turizm sektöründeki yeni gezginlerin beklentileri ve otel tercihleri irdelendi. Teknolojinin gelişimiyle değişen alışveriş trendi de dünya örnekleriyle anlatıldı.
METREKARENİN EVRİMİ VE YÖNETİMİ…
“Metrekarenin Evrimi ve Yönetimi” panelinde ise, proje planlama aşaması ve gayrimenkulün tüketiciye teslimine kadar olan süreç irdelendi. Sektörün büyümesi ve yeni konseptlerin planlanması ile birlikte projelerin yaşama geçişindeki sorunlar, yapılması gerekenler ve yönetimin hukuki boyutu da panelde tartışıldı.
RAKAMLAR BİZE NE SÖYLÜYOR?
Eva Gayrimenkul Değerleme ile Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme’nin katkılarıyla hazırlanan ve hayli ilgi gören “Rakamlar Bize Ne Söylüyor?” sunumunda sektör rakamlarla tartışıldı. Sunumda, GYODER’in hazırladığı “GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 1. Çeyrek 2016 Raporu” da katılımcılarla paylaşıldı. Gazeteci Emin Çapa ise, “Yeni Hikayemiz Ne?” başlıklı konuşmasında sektörle yeni hikayemizin ne olması gerektiğini paylaştı.
MİZAHİ DOKUNUŞLAR YAPARAK FARKINDALIK YARATTILAR…
Bu sene zirvede farklı ve eğlenceli konular da işlendi. “Farkında Mısınız?” başlıklı konuşmasıyla “Yol” kitabının yazarı Metin Hara, farkındalık yaratmaya ve düşünmeye yönelik gayrimenkul sektörüne mesajlar verdi. Oyuncular Ceyhun Fersoy ve Begüm Öner, site hayatının zorlukları ile ilgili bir performans sergilediler ve site yönetimi ile yaşanan problemlere mizahi dokunuşlar yaparak farkındalık yarattılar. Zirve ayrıca, Düşler Akademisi Social Inclusion Band’ın verdiği müzik ziyafetiyle de katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı.Zirvenin tek bir yıldızı vardı, o da Emin Çapa… “Yeni Dünya’ya hazır olmak için, Yeni Dünya’yı iyi anlamak gerekiyor” başlığı altında 40 dakikalık bir sunum yapan Çapa, prorgam sonunda Kadıköy Life Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Canan Toprakkaya’ya mini bir röportaj verdi…
Write a comment: